Kognitiivinen psykoterapia on psykoterapian suuntaus, joka keskittyy ihmisen ajattelutapojen ja uskomusten tutkimiseen ja muuttamiseen. Sen ydinajatuksena on, että ajatukset, tunteet ja käyttäytyminen ovat yhteydessä toisiinsa. Negatiiviset ja vääristyneet ajatusmallit voivat johtaa psyykkiisiin ongelmiin, kuten ahdistukseen ja masennukseen. Terapiassa pyritään tunnistamaan ja haastamaan näitä haitallisia ajatusmalleja ja korvaamaan ne realistisemmilla ja myönteisemmillä uskomuksilla. Tavoitteena on parantaa hyvinvointia ja auttaa asiakasta käsittelemään elämän haasteita tehokkaammin.
Tunnekeskeinen kognitiivinen psykoterapia yhdistää kognitiivisen terapian ja tunnekeskeisen terapian lähestymistavat. Siinä korostetaan tunteiden ja tarpeiden roolia ihmisen hyvinvoinnissa. Tavoitteena on auttaa asiakasta tunnistamaan, hyväksymään ja ilmaisemaan tunteensa sekä käsittelemään niitä hyvinvointia edistävällä tavalla. Terapiassa keskitytään erityisesti tunteiden säätelyyn, itsemyötätunnon vahvistamiseen sekä keskeneräisten tunnekokemusten loppuunsaattamiseen .
Skeematerapia on integratiivinen psykoterapian muoto, joka yhdistää kognitiivisen terapian, kiintymyssuhdeterapian ja emotionaalisesti keskittyvät lähestymistavat. Sen tavoitteena on tunnistaa ja hoitaa pitkäaikaisia haitallisia ajatus- ja käyttäytymismalleja, joita kutsutaan skeemoiksi. Nämä skeemat ovat usein jo lapsuudessa syntyneitä, ja ne voivat vaikuttaa negatiivisesti ihmissuhteisiin ja itsetuntoon. Skeematerapiassa pyritään muuttamaan näitä syvään juurtuneita uskomuksia ja käyttäytymismalleja. Tunteiden aktivoitumista pidetään hyvin tärkeänä skeematerapiassa tapahtuvan muutoksen aikaansaamisessa.